Ciasto czekoladowe bez glutenu

Ciasto czekoladowe bez glutenu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ciacho50
Ciasto jest mega czekoladowe, nie za słodkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Użyłam mąki migdałowej jako zagęstnika.

Składniki

  • 5 średnich jajek
  • 130 g. drobnego cukru
  • 100 g. zmielonych migdałów
  • 160 g. gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 30 g. startej na grubych oczkach
  • 160 g. masła

Przygotowanie

  1. Tortownica o śr. 15 cm.
    Tylko dno należy wyłożyć papierem do pieczenia

    Masło roztopić w garnuszku i zdjąć z palnika, wsypać posiekana czekoladę. Mieszać, aż powstanie jednolity sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.

    Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wlewać wystudzoną czekoladę, cały czas miksując. Dodać zmielone migdały i posiekaną czekoladę. Wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć je z ciastem.

    Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w 170* 40 minut grzanie dół.

    Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i migdałami;

    6 kostek gorzkiej czekolady
    łyżka masła

    Masło roztopić, zdjąć z palnika i dodać kostki czekolady. Mieszać, aż powstanie jednolity sos czekoladowy.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 11 kwietnia 2018
Przepiękne <3
Docherro 11 kwietnia 2018
Pyszne:)
Składniki
  • 5 średnich jajek
  • 130 g. drobnego cukru
  • 100 g. zmielonych migdałów
  • 160 g. gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 30 g. startej na grubych oczkach
  • 160 g. masła
Składniki