Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dłuższego czasu szukałam przepisu na ciasto czekoladowe, które byłoby mocno czekoladowe , wilgotne a zarazem puszyste i właśnie na coś takiego trafiłam. Muszę przyznać że jest wyśmienite. Można przekładać je różnymi masami ale moim córkom i mi najbardziej smakuje polane polewą czekoladową.
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 328
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 234
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 70
Polecam.
Odsłon: 6330
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 328
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 234
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 70
Polecam.
Odsłon: 6330
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do większej miski wlać maślankę, olej i jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę mieszając. Gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z blachy, wystudzić i polać dowolną polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z gotującą wodą umieścić metalową miskę i włożyć połamaną czekoladę, po rozpuszczeniu dodać mleko. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. SMACZNEGO