Ciasto czekoladowe

Przepis dnia 2011-04-01
Ciasto czekoladowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: reszeczka
Ciasto jest prawie bez mąki, dla smakoszy prawdziwej czekolady, rozpływa sie w ustach, delikatne i suptelne w swoim smaku, łatwe i szybkie do zrobienia...naprawde polecam !

Składniki

  • gorzka czekolada 60-70%, 250g
  • masło, 250g
  • Jaja, 6szt
  • cukier drobny do wypieków, 220g
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
  • kakao, 1 łyżka
  • brandy lub inny alkohol, 2 łyżki
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyzeczki
  • opcjonalnie: 3 łyzki zmielonych orzeczowej
  • lub 2 łyzki skórki pomarańczowej

Przygotowanie

  1. przygotuj forme okrągła 25-26cm, posmaruj masłem , obsyp mąką

  2. W garnku roztopic masło z czekolada, dodac kakako, dobrze wymieszac.

  3. Zóltka ubić na puszystą mase z połową cukru. Białak ubic na sztywno z sola, osypując potem resztę cukru.

  4. Do ciepłej czekolady wlać ubite żółtka, dodac mąkę, proszek do pieczenia, brandy, ewentualnie dodatki. Dobrze wymieszac ( ja mieszałam tzw rózga). Potem dodac ubite białka i naprwde dokladnie i delikatnie wymieszac.

  5. Piekarnik nagrzac do 160*C. Piec około 25 minut az wyrośnie, potem zwiekrzyc temp do 180*C i piec jeszcze 20-25 minut.

  6. Nie sprawdzac ciasta patyczkiem. Ciasto po wyjeciu napewno opadnie i nawet popęka

Komentarze do przepisu (14)

ines 30 marca 2011
BOSKIE!!! a ja kocham czekoladę :)
reszeczka 30 marca 2011
mala gafa...jest orzeczowej a powinno byc: zmielonych orzechów!
szynszylka 30 marca 2011
poszło do ulubionych - 5 gwiazdek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • gorzka czekolada 60-70%, 250g
  • masło, 250g
  • Jaja, 6szt
  • cukier drobny do wypieków, 220g
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
  • kakao, 1 łyżka
  • brandy lub inny alkohol, 2 łyżki
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyzeczki
  • opcjonalnie: 3 łyzki zmielonych orzeczowej
  • lub 2 łyzki skórki pomarańczowej
Składniki