Ciasto czekoladowe

Przepis dnia 2021-06-16
Ciasto czekoladowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Dziś przepis na ciasto czekoladowe. Ciężkie, wilgotne i wcale nie puszyste, ale smaczne. Uczta dla wielbicieli czekolady. W środku kakao i posiekana czekolada, a na wierzchu polewa czekoladowa. Polewę zrobiłam z mlecznej czekolady, ponieważ samo ciasto nie jest za słodkie, dlatego pomyślałam, że mleczna czekolada będzie tu fajnie pasować. Piekłam w tortownicy 25 cm.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietanki słodkiej (miałam 12 %)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50 g. czekolady mlecznej
  • 50 g. czekolady gorzkiej
  • Polewa:
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • 100 g. śmietanki 30 %

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekać nożem.

    Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać.
    Dodać jajka, olej i śmietankę.
    Wszystko zmiksować do połączenia składników.
    Na koniec wsypać posiekaną czekoladę. Ciasto będzie gęste. Wymieszać łyżką, tak żeby połączyła się z ciastem.
    Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem
    i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto.
    Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
    i piec 60-70 minut. U mnie piekło się 65 minut, ale czas pieczenia może się różnić
    w zależności od piekarnika.


  2. Kiedy ciasto przestygnie, przygotować polewą czekoladową.
    Do rondelka wlać śmietankę i podgrzać, żeby była ciepła. Następnie dodać czekoladę
    połamaną na kawałki i mieszać, aż się rozpuści.
    Można jeszcze chwilkę podgrzać, jeśli słabo się rozpuszcza.
    Gotową polewę, odstawić żeby trochę przestygła. Następnie polać wystudzone ciasto.

Komentarze do przepisu (2)

kulinarnagosia 09 czerwca
Rozkosz podniebienia :)
KulinarnaChwila 16 czerwca
Takie ciacho bym zjadła do kawki, pyszotka;)
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietanki słodkiej (miałam 12 %)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50 g. czekolady mlecznej
  • 50 g. czekolady gorzkiej
  • Polewa:
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • 100 g. śmietanki 30 %
Składniki