Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i ładnie prezentujące się na paterze ciasto.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 136
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 266
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 108
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 136
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 266
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 108
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Składniki
Suche produkty (mąka, cukier, kakao, soda i proszek do pieczenia) wymieszać razem. W osobnej misce wymieszać jajka, maślankę i olej. Przelać do suchych produktów i starannie wszystko połączyć.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu przekroić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i nadal ubijać. Dodać połowę zmielonych w młynku do kawy orzeszków ziemnych. Następnie krem przełożyć na dolną część ciasta, które ponownie należy umieścić w foremce. Nałożyć górną część ciasta. Na wierzch rozpuszczona w miseczce nad parą wodną czekolada. Jeszcze przed zastygnięciem posypać ją resztą zmielonych orzeszków ziemnych. Na kilka godzin dać do lodówki.