Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson

Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis jest prosty, ale ciasto pełne smaku. Spód to wspaniałe intensywnie czekoladowe ciasto brownie, które niesamowicie kontrastuje z lekką jak puch warstwą ubitej śmietanki. Całość przełamana smakiem lekkokwaśnych owoców. Ciasto brownie to oczywiście ciasto bez dodatku mąki, które po upieczeniu zapada się. I tak właśnie ma być !

Składniki

  • 250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)
  • 6 jajek: 2 całe + 4 z oddzielonymi żółkami od białek
  • 125 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki likieru Cointreau (ja nie dodałam)
  • Starta skórka z wyszorowanej pomarańczy
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub torebka cukru waniliowego
  • Owoce do przybrania

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem, boków nie smaruj.

  2. Piekarnik nagrzej do temp. 170 stopni.

  3. Rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i wszystko razem zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

  4. Ubij 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru na puszystą masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, skórkę pomarańczową i ewentualnie likier, jeszcze chwilę ubijaj

  5. W innej misce ubij na sztywno pianę, a następnie dodaj stopniowo resztę cukru ubijając do uzyskania błyszczącej piany.
    Do masy czekoladowej dodaj na początku kilka łyżek piany i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj całą masę do piany i starannie wymieszaj.

  6. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz ok. 30 - 35 minut, albo do momentu kiedy ciasto wyrośnie i skórka zacznie delikatnie pękać, a w środku nie będzie już płynne.

  7. Ostudź ciasto, środek będzie delikatnie zapadał się. Tak właśnie ma być!

  8. Ubij śmietankę z dodatkiem wanilii, rozłóż ją na wierzchu ciasta. Udekoruj owocami.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 22 września
Świetne
KulinarnaChwila 22 września
Świetne
Składniki
  • 250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)
  • 6 jajek: 2 całe + 4 z oddzielonymi żółkami od białek
  • 125 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki likieru Cointreau (ja nie dodałam)
  • Starta skórka z wyszorowanej pomarańczy
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub torebka cukru waniliowego
  • Owoce do przybrania
Składniki