ciasto cytrynowo-pomaranczowe

ciasto cytrynowo-pomaranczowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kaska333
super wyrasta, nie jest sucha,

Składniki

  • 1 szklanka cukru, 3 szklanki maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 7-8 jajek
  • pol szklanki smietany, sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomaranczy, skorka otarta z cytryny i pomaranczy
  • 150 g masla roztopionego

Przygotowanie

  1. w misce wymieszac make z proszkiem i cukrem dodac do tego rozmacone jajka, w osobnym garnuszku roztopic maslo dodac smietane skorki z cytryny i pomaranczy oraz ich sok wymieszac i dodac do ciasta, dobrze zmiksowac rozgrzac piekarnik do 170 st, wlac ciasto do formy i piec ok 1 godz, sprawdzic patyczkiem, smacznego

Komentarze do przepisu (6)

mysz204 25 października 2009
mam takie male pytanko...jaka blacha bedzie najlepsza dla tego ciasta?? zrobilam w keksowce i owszem bylo pyszne ale... Czytaj całość »
mam takie male pytanko...jaka blacha bedzie najlepsza dla tego ciasta?? zrobilam w keksowce i owszem bylo pyszne ale troche zakalec mie sie zrobil...
kaska333 26 października 2009
ja robiłam w formie takiej z kominem jak do babki tylko ze to była tortownica z taka wkladka wymienna, ale forma... Czytaj całość »
ja robiłam w formie takiej z kominem jak do babki tylko ze to była tortownica z taka wkladka wymienna, ale forma do babki bedzie dobra, ciasto bardzo dużo mi wyrosło, po wlaniu na blache było na 1/3 wysokości, a wyroso do samych brzegów, myśle ze blacha średniej wielkości tez moze byc, pozdrawiam i zycze sukcesów;)))
mysz204 27 października 2009
dziekuje w sobote probuje drugi raz;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka cukru, 3 szklanki maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 7-8 jajek
  • pol szklanki smietany, sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomaranczy, skorka otarta z cytryny i pomaranczy
  • 150 g masla roztopionego
Składniki