Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie

Ciasto cytrynowo-limonkowe na kruchym spodzie
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Suroweczka
Jak przywrócić zapach i smak lata? Myślę, że świetnym sposobem na to jest przygotowanie takiego pysznego, lekkiego ciasta o zapachu i smaku lemoniady.

Składniki

  • 2 szklanki mąki (miks zwykłej z razową)
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • cytryna
  • Limonka
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mąkę siekamy z masłem, żółtkiem, cukrem brązowym i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy ciasto i cienko wałkujemy. Wykładamy formę ciastem i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.

  2. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.

    Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy jeszcze 10 minut.

    Wystudzone ciasto dekorujemy plasterkami limonki i listkami mięty. Ewentualnie posypujemy cukrem kryształem.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 22 listopada 2017
Nie chcę się powtarzać, ale dobre przepisy trzeba chwalić ;) SUPER ciacho :)
Suroweczka 23 listopada 2017
Dziękuję serdecznie :) Ja tu dopiero zaczynam i taki miły komentarz :) Rzeczywiście ciacho jest pyszne i... Czytaj całość »
Dziękuję serdecznie :) Ja tu dopiero zaczynam i taki miły komentarz :) Rzeczywiście ciacho jest pyszne i stosunkowo łatwe do wykonania.
Klitajmestra 23 listopada 2017
A jak pięknie wygląda! Wszak oczy też jedzą...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki (miks zwykłej z razową)
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • cytryna
  • Limonka
  • mięta do dekoracji
Składniki