Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Usiłowałam upiec dla moich gości ciasto, które by jednocześnie zadowoliło wegan, alergików i osoby z nietolerancją laktozy. Ponieważ moim ulubionym ciastem jest ciasto cytrynowe, oparłam się na kilku amerykańskich przepisach i mój wybór okazał się bardzo trafny. Na bazie roślinnego jogurtu i mleka, bez jajek i z olejem zamiast masła, powstało smaczne, soczyste, lekko kwaśne ciasto. Kto chce, może oczywiście użyć zwykłego jogurtu i mleka, myślę, że efekt będzie równie zadowalający.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 309
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 501
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 309
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 501
Składniki
W misce wymieszac jogurt z cukrem i olejem za pomoca trzepaczki.
Dodac skórke i sok z cytryny oraz mleko i wszystko wymieszac.
Dodac proszek do pieczenia i wymieszac, a nastepie stopniowo dodawac make mieszajac trzepaczka do uzyskania gladkiego ciasta bez grudek. Ciasto wlac do foremki wylozonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku (180° C) przez 35-40 min. Ciasto jest gotowane, gdy wierzchnia skórka jest zlocista.
Gdy ciasto ostygnie, do malej miseczki wsypac cukier i stopniowo dodawac sok z cytryny, cały czas mieszajac az do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Posmarowac jeszcze lekko cieple ciasto glazura.
Kto lubi bardziej kwasne ciasto, moze jeszcze cieple ciasto przekluc w kilku miejscach widelcem i skropic sokiem z cytryny jeszcze przed uzyciem glazury.