Ciasto cytrynowe z masą cytrynową

Ciasto cytrynowe z masą cytrynową
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: azymut5
Smaczne i orzeźwiejace ciasta na upalne dni

Składniki

Przygotowanie

  1. I. Wykonanie ciasta cytrynowego: Cukier puder i margarynę utrzeć na pulchna masę, po czym dodać po jednym całym jajku ciągle ucierając. Do masy tej dodawać po jednej łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia a na koniec sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać na pergamin i piec na złoty kolor.

  2. II. Wykonanie masy cytrynowej: Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Dodać sok z cytryn i skórkę cytrynową. Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotującej się masy. Ugotować jak budyń. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę przegotowanej wody. Lekko wystudzić.

  3. III. Wykonanie lukru cytrynowego: Cukier puden zmieszać z żółtkiem i dodać sok z cytryn. Podgrzać na lekkim ogniu. Ciepłe wylać na ciasto.

  4. IV. Końcowe wykonanie: Ostygłe ciasto przekroić , wylać masę cytrynową na dolną część i przykryć drugą częścią. Na wierzch wylać lukier cytrynowy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Komentarze do przepisu (15)

Mole3 10 sierpnia 2009
Musi być pyszne. Na pewno spróbuję. :)
Sugarspice 10 sierpnia 2009
cytrynowo mi :) dodaje do ulubionych, pozdrawiam
Mole3 12 sierpnia 2009
Zrobiłam - pyszne! Gratuluję pomysłu. Dodałam do swoich ulubionych.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki