Ciasto cytrynowe z malinami według Ewy Wachowicz

Ciasto cytrynowe z malinami według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Proste w przygotowaniu, bezglutenowe ciasto, które posmakuje wszystkim. Przepis pochodzi z 434 odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 kostka masła
  • 1 cytryna
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść świeżych malin

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą. Utrwalić połową cukru trzcinowego, dodając go stopniowo i cały czas miksując.

  2. Masło utrzeć, dosypać resztę cukru. Spienić. Dodać żółtka, uperfumować skórką otartą z całej cytryny. Wymieszać. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Dolać sok z ½ cytryny. Zmiksować i delikatnie połaczyć z pianą.

  3. Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą bezglutenową). Ułożyć maliny i przykryć resztą ciasta. Wierzch wyrównać i wcisnąć kilka malin.

  4. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Składniki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 kostka masła
  • 1 cytryna
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść świeżych malin
Składniki