Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Podczas robienia tego ciasta przeniosłam się już do okresu wiosny... ten cudnie pachnący, lekki wypiek zrobił niezłą furorę wśród mojej rodziny. W tym przepisie wykorzystałam dużo cytryny, ale bez obaw, ciasto nie jest kwaskowe jakby się mogło wydawać, każdy jego kęs to ogromny powiew świeżości i lekkiego orzeźwienia. Aromat i smak dodatkowo potęguje starta skórka cytrynowa. Same pyszności :)

Składniki

  • 4 jajka L (temperatura pokojowa)
  • 75 g mąki pszennej krupczatki
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • krem budyniowy:
  • 125 ml soku z cytryny ( z ok. 2 i pół cytryny)
  • 2 op budyniu śmietankowego
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl wody
  • 120 g masła (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki spirytusu
  • poncz:
  • 1/2 szkl wina CIN - CIN lemon
  • sok z 1/2 cytryny
  • pianka cytrynowa:
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wierzch:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • bita śmietana
  • cukrowa posypka

Przygotowanie

  1. Biszkopt: wszystkie składniki potrzebne do wykonania biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka będą już lśniące, dodajemy po 1 łyżce cukru i żółtka. Obydwie rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy 3 krotnie i dopiero wsypujemy do masy. Na koniec wlewamy 1 łyżkę wody i całość mieszamy za pomocą szpatułki. Dno blachy o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej biszkopt. Z wysokości kolan blachę upuszczamy 2 razy (uwaga na płytki!:)), a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 25 minut. Gdy biszkopt się już upiecze, wyciągamy go z gorącego piekarnika, ponownie dwukrotnie rzucamy nim o podłogę i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  2. .Masa budyniowa: w 1/2 szkl wody rozprowadzamy budynie. Sok cytrynowy, cukier i 1 szkl wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę. Budyń gotujemy tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  3. Zimny biszkopt nasączamy wermutem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na koniec wlewamy spirytus i na bardzo małych obrotach miksujemy. Masa powinna być jednolita, lekko ,,budyniowa".

  4. Pianka cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na puch i dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną piankę rozsmarowujemy na masie budyniowej.

  5. Wykończenie ciasta: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody i dodajemy do niej startą skórkę cytrynową. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej schować do lodówki na noc, aby się przegryzło. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy kleksem z bitej śmietany i cukrową posypką.

    SMACZNEGO :)

  6. zdj

Komentarze do przepisu (3)

gogusia 26 lutego 2015
Wygląda bosko :)
monikagotuje 26 lutego 2015
Smaczne i apetyczne to Twoje ciasto:)
ziembulka 26 lutego 2015
wygląda rewelacyjnie i na pewno jest bardzo orzeźwiające ! dodaje do książki i wypróbuję na pewno :) pozdrawiam !
Składniki
  • 4 jajka L (temperatura pokojowa)
  • 75 g mąki pszennej krupczatki
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • krem budyniowy:
  • 125 ml soku z cytryny ( z ok. 2 i pół cytryny)
  • 2 op budyniu śmietankowego
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl wody
  • 120 g masła (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki spirytusu
  • poncz:
  • 1/2 szkl wina CIN - CIN lemon
  • sok z 1/2 cytryny
  • pianka cytrynowa:
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wierzch:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • bita śmietana
  • cukrowa posypka
Składniki