Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Delikatne, orzeźwiające ciasto cytrynowe z bitą śmietaną oraz kokosem to przepyszny i łatwy w wykonaniu deser, idealny dla wszystkich słodyczomaniaków, bardzo cytynowy smakołyk nie wymagający żadnego doświadczenia kulinarnego.

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 1 opakowanie śmietan – fixu
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Herbatniki ścieramy na tarce o dużych oczkach do uzyskania średnio grubej konsystencji lub kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie ze sobą łączymy. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy składniki na spód ciasta i starannie rozprowadzamy je łyżką, lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 170 st.C, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

  2. Do miski wlewamy mleko skondensowane, dodajemy żółtka i całość dokładnie miksujemy, następnie wlewamy sok z cytryny i wszystko jeszcze chwilę mieszamy. Gotową masę wlewamy na podpieczony i wystudzony spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp.170 st. C i całość pieczemy jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstawiamy do wystudzenia, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aż masa stężeje.

  3. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fix.
    Ubitą śmietanę wykładmy na ciasto i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 20 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 200 g herbatników
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 1 opakowanie śmietan – fixu
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
Składniki