Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Z prostych i szybkich ciast polecam ciasto cytrynowe. Lekkie i puszyste, o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej. Oczywiście mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą. Polecam!

Składniki

  • 225g miękkiego masła lub margaryny
  • 200g cukru (użyłam 150g)
  • 4 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 60ml soku z cytryny
  • 210g mąki
  • 60g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • DODATKOWO:
  • lukier lub cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z mąką kukurydzianą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodajemy po 1 jajku, po każdym miksując ciasto około minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy po 1 łyżce mieszankę suchych składników. Na końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy do formy (tortownica 24cm lub mała keksówka), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy do suchego patyczka około 40-45 minut w 175 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

gogonek 29 listopada 2012
Jutro je upiekę, bo wygląda pysznie.
gogonek 29 listopada 2012
Wygląda pysznie, jutro je upiekę.
anetas197601 02 stycznia 2013
wygląda smakowicie, a muszę wypróbować bo akurat mam mąkę kukurydzianą :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 225g miękkiego masła lub margaryny
  • 200g cukru (użyłam 150g)
  • 4 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 60ml soku z cytryny
  • 210g mąki
  • 60g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • DODATKOWO:
  • lukier lub cukier puder do dekoracji
Składniki