Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: martucha3
Bardzo smaczne ....

Składniki

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem ,dodawać żółtka ,wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia wszystko lekko wymieszać ,i wylać na dużą blaszkę piec ok.25 min w tem 185 st .

  2. KREM CYTRYNOWY ;;budynie rozpuścić w wodzie i zagotować (można dodać dwa żółtka )gdy budyń się zagotuje dodajemy do niego wyciśnięty sok z cytryn i wsypujemy galaretkę cytrynową i wszystko razem miksujemy chwilkę do połączenia się składników .

  3. Budyń odstawiamy do wystygnięcia .Jak już będzie zimny ucieramy go z masłem dodając po łyżce do wcześniej utartego masła .

  4. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę w mleku lub wodzie .Ja ostatnio dodałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szkl.wody lekko tężejącą .

  5. NA BISZKOPT WYKŁADAMY KREM CYTRYNOWY NA TO HERBATNIKI I UBITĄ ŚMIETANKĘ .POSYPAĆ STARTĄ CZEKOLADĄ LUB POKRUSZONYMI HERBATNIKAMI WSTAWIĆ DO LODÓWKI ......

Komentarze do przepisu (3)

agata_gor 19 listopada 2011
Znam podobne ciasto i bardzo je lubię. Ja gotuję budyń na wodzie z sokiem z cytryn i żółtkami, wsypuję do... Czytaj całość »
Znam podobne ciasto i bardzo je lubię. Ja gotuję budyń na wodzie z sokiem z cytryn i żółtkami, wsypuję do niego galaretkę (też cytrynową) a później taką gorącą masę wylewam na biszkopt i na to nakładam ubitą śmietanę oraz przykrywam drugą połową biszkoptu. Pozdrawiam serdecznie:)
beata1984 20 listopada 2011
Wczoraj robiłam to ciasto. pyszne - wszyscy zachwalali
dayzi 24 stycznia 2012
Bardzo dobre ciasto!!!
Składniki
Składniki