Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Pyszne, puszyste ciasto. Koniecznie z gęstym lukrem cytrynowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę do babek lub keksówkę wysmarować masłem.

  2. Cytryny przeznaczone do ciasta umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

  3. Do jednej miski wbić jajka i wsypać 100g cukru. Ubić do białości.

  4. Do drugiej miski włożyć masło i utrzeć mikserem z pozostałym cukrem. Do masy maślanej wlać jajka cały czas miksując.

  5. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz wsypać skórkę cytrynową i wlać sok. Zmiksować na gładką masę. Przelać do formy i piec około 50 minut.

  6. Przygotować lukier: Sok z 1 cytryny wlać do miski i wsypać cukier. Ucierać trzepaczką. Powinien być dość gęsty. Posmarować ostudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.

Komentarze do przepisu (5)

irma 13 marca 2010
Mateusz, takie ciasta z dodatkiem cytryny są dla mnie najsmaczniejsze. Twoje dodaje do ulubionych, bo jest proste i... Czytaj całość »
Mateusz, takie ciasta z dodatkiem cytryny są dla mnie najsmaczniejsze. Twoje dodaje do ulubionych, bo jest proste i szybkie w wykonaniu no i na pewno smaczne.
ilia 13 marca 2010
wygląda apetycznie
Mole3 09 czerwca 2010
Ciasto pyszne - upiekłam. :) Dodałam jednak nieco więcej tłuszczu. Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki