Ciasto cytrynowe

Ciasto  cytrynowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo smaczne ciasto cytrynowe łatwe do zrobienia posmakuje każdemu zapraszam po przepis .

Składniki

  • mąka pszenna 250 gr
  • margaryna do pieczenia lub masło w temperaturze pokojowej 250 gr
  • jajka w temperaturze pokojowej osobno białka i żółtko 5 szt
  • sok z cytryny 1 szt
  • skorka otarta z cytryny 1 szt
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • cukier 250 gr
  • sok z 0,5 cytryny do lukru
  • cukier puder kilka łyżek do lukru
  • sól szczypta
  • dowolna posypka

Przygotowanie

  1. Białka ubijam ze szczyptą soli i połową cukru z przepisu na sztywno i odstawiam. Miękką margarynę lub masło ucieram z drugą połową cukru i dodaję po jednym żółtku ucieram , następnie dodaję sok z cytryny otartą skórkę ,mąkę z proszkiem do pieczenia mieszam i dodaję pianę z białek delikatnie łącze .

  2. Blaszkę 24 cm wykładam papierem do pieczenia lekko smaruję i wlewam ciasto i piekę w nagrzanym piekarniku na środkowej półce bez termo obiegu ok 45 minut w 180 stopniach ,

  3. Gdy ciasto się piecze mieszam cukier puder z skokiem z połowy cytryny by wyszedł gęsty lejący lukier.

  4. Ciepłe ciasto po wyjęciu z piekarnika smaruję lukrem i posypuję dowolną posypką ale może być bez i czekam jak ostygnie i można zajadać. Życzę smacznego i po dokładne instrukcje wykonania zapraszam na film poniżej

Składniki
  • mąka pszenna 250 gr
  • margaryna do pieczenia lub masło w temperaturze pokojowej 250 gr
  • jajka w temperaturze pokojowej osobno białka i żółtko 5 szt
  • sok z cytryny 1 szt
  • skorka otarta z cytryny 1 szt
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • cukier 250 gr
  • sok z 0,5 cytryny do lukru
  • cukier puder kilka łyżek do lukru
  • sól szczypta
  • dowolna posypka
Składniki