Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Szybkie, słodkie i orzeźwiające ciasto o intensywnie cytrynowym smaku. Idealne na wiosenne dni.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 4 jajka
  • ok. 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki skórki otartej z cytryny
  • szczypta imbiru suszonego lub odrobina świeżego startego na tarce

Przygotowanie

  1. W misce ucieramy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy olej i sok z cytryny i miksujemy. Do miski dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem oraz dodajemy skórkę z cytryny. Wszystko krótko mieszamy.

  2. Gotową Masę przekładamy do formy (tortownica o średnicy 24 cm, forma kwadratowa lub keksówka). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. pół godziny. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzamy wykałaczką czy na pewno dobrze się upiekło. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 05 maja 2019
Pyszności! I taki ładny kolorek:)
kuchmariola63 06 maja 2019
Wygląda na smaczne, delikatne ciasto :)
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 4 jajka
  • ok. 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki skórki otartej z cytryny
  • szczypta imbiru suszonego lub odrobina świeżego startego na tarce
Składniki