Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
drogie
avatar Autor: Renata9
Właściwie to ciasto jest o dwóch smakach. Krem jest kwaskowaty, natomiast piana słodka. Jednak świetnie się ze sobą komponują i smakuje ciasto wybornie.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 250 g
  • żółtka 2 sztuki
  • Cukier 50 g
  • Masło 125 g
  • Krem:
  • Cukier 120 g
  • cytryny 2 sztuki
  • śmietana kremówka 30 % 500 ml
  • żółtka 2 sztuki
  • jajko 1 całe
  • Piana:
  • białka 4 sztuki
  • cukier kryształ 100 g (można dać mniej)
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ucierać żółtka z cukrem do białości (mikserem), posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka z cukrem, chwilę wyrabiać. Ręcznie wyłożyć na formę tarty ( u mnie okrągła blaszka ). Włożyć do piekarnika na 10 minut na 180 stopni C tak, aby się troszkę przyrumieniło.

  2. Wymieszać żółtka, jajko, cukier i śmietanę, najlepiej zmiksować. Zetrzeć skórkę z dwóch cytryn + sok z cytryn i połączyć razem. Wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut nagrzanego do 180 stopni C.

  3. Ubijać białka na pianę + szczypta soli. Potem dodawać cukier kryształ. Wyłożyć na upieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 10 minut na 160 stopni C.

Komentarze do przepisu (1)

amidalla 25 lutego 2016
Wygląda pysznie :) Na pewno wypróbuję :)
Składniki
  • Ciasto:
  • mąka pszenna 250 g
  • żółtka 2 sztuki
  • Cukier 50 g
  • Masło 125 g
  • Krem:
  • Cukier 120 g
  • cytryny 2 sztuki
  • śmietana kremówka 30 % 500 ml
  • żółtka 2 sztuki
  • jajko 1 całe
  • Piana:
  • białka 4 sztuki
  • cukier kryształ 100 g (można dać mniej)
  • szczypta soli
Składniki