Ciasto cytrynowe

Przepis dnia 2015-05-25
Ciasto cytrynowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Ciasto pieczone specjalnie dla mojej bratanicy - miłośniczki cytryn :-). delikatny biszkopt i orzeźwiająca masa budyniowo - cytrynowa. Placek nie zamula, polecam :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 6
  • cukier 2/3 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • mąka pszenna 1 szkl.
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
  • masło stopione 5 dag
  • Masa cytrynowa:
  • mleko 1,5 szkl.
  • woda 1,5 szkl.
  • cukier 1 1/3 szkl.
  • jajko 1
  • masło 5 dag
  • mąka ziemniaczana 3 pełne łyżki
  • sok z 1,5 cytryny
  • skórka z 2 cytryn
  • lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po trochę cukru i cukru waniliowego oaz żółtka. Ubijać, aż do wyczerpania składników. Następnie dodać stopione i wystudzone masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Ciasto wylać do foremki (boki 24 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
    Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy.
    Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

    Masa cytrynowa: Mleko i 1 szklankę wody wlać do garnka, dodać cukier i masło. Zagotować. W pozostałej 0,5 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wlać do gotującego się mleka i wody. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

    Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Jeden nasączyć wodą z cukrem, wyłożyć ciepłą masę budyniowo-cytrynową, wyrównać. Na wierzch ułożyć drugi blat, delikatnie docisnąć. Wystudzić. Na wierzch polać lukier (cukier puder połączyć z sokiem z cytryny tak aby lukier był gęsty). Przechowywac w lodówce. Smacznego :-)

    P.s. przepis zaczerpnięty z bloga Mirabelki

Komentarze do przepisu (3)

Futka 21 maja 2015
Bajeczne i delikatne ciasto :)
eladiesel 25 maja 2015
Pyszne, znikło z blaszki w tempie więcej niż ekspresowym
sereberko80 25 maja 2015
cieszę się bardzo :-) pozdrawiam
Składniki
  • Biszkopt:
  • jajko 6
  • cukier 2/3 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • mąka pszenna 1 szkl.
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
  • masło stopione 5 dag
  • Masa cytrynowa:
  • mleko 1,5 szkl.
  • woda 1,5 szkl.
  • cukier 1 1/3 szkl.
  • jajko 1
  • masło 5 dag
  • mąka ziemniaczana 3 pełne łyżki
  • sok z 1,5 cytryny
  • skórka z 2 cytryn
  • lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
Składniki