Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tunaCooking
Ostatnio, chyba za sprawą pogody za oknem zaczęły chodzić za mną cytrusy. Nigdy nie piekłam wcześniej cytrynowego ciasta i uznałam, że najwyższy czas podjąć próbę. Szukałam różnych przepisów, zależało mi na jak najprostszym, który szybko się robi. Chciałam, żeby ciasto nie było suche i miało intensywny cytrynowy aromat.

Składniki

  • 125g miękkiego masła
  • 2 cytryny (skórka)
  • 125g cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g jogurtu greckiego
  • lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 180C.
    W mikserze utrzeć masło z cukrem i startą skórką z cytryn, aż powstanie jasna puszysta masa.
    Dodać pojedynczo jajka. Wmieszać je dokładnie w masę maślaną.
    Dodać jogurt grecki i wymieszać.
    Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
    Dodać mąkę z proszkiem do masy jajeczno – maślanej.
    Ciasto przełożyć do formy.
    Piec ok 1 godziny, do momentu aż patyczek wbity będzie czysty.
    Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do schłodzenia.
    Przesiany cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny aż powstanie lukier.
    Udekorować ciasto.

Składniki
  • 125g miękkiego masła
  • 2 cytryny (skórka)
  • 125g cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g jogurtu greckiego
  • lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder
Składniki