Ciasto cynamonowe

Ciasto cynamonowe
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Bardzo dobre ciasto, łatwe w przygotowaniu. Wilgotne, najlepsze polane białą czekoladą.

Składniki

Przygotowanie

  1. METODA TRADYCYJNA: jajka ubić z połową cukru, aż powstanie biała, puszysta masa. W drugim naczyniu utrzeć masło/margarynę z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Do masy maślanej dodawać masę jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wmieszać do ciasta. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ponad godzinę w 180 stopniach. Polać roztopioną w kąpieli wodnej (bez dodatków) czekoladą.

  2. THERMOMIX: Jajka wbić do naczynia miksującego, nałożyć motylek, wsypać połowę cukru i ubić (5 minut/37 stopni/obroty 4.). Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć masło/margarynę, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć z motylkiem (1 minuta/obroty 4.). Ustawić urządzenie na obroty 4. Przez otwór w pokrywie wlewać masę jajeczną. Zdjąć motylek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wsypać do masy maślano-jajecznej i wymieszać (30 sekund/obroty 4.). Dodać oprószone w mące bakalie i wymieszać kopystką. Przelać od natłuszczonej tortownicy o średnicy i piec ponad godzinę w 180 stopniach. Polać roztopioną w kąpieli wodnej (bez dodatków) czekoladą.

  3. [przepis z książeczki "Smakowite Domowe Ciasta"]

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 03 czerwca 2010
Ależ to ciasto musi pięknie pachnieć :)
Konto usunięte 04 czerwca 2010
Fajny przepis, wart wykorzystania!
Mateusz15 04 czerwca 2010
Taaak. Pachnie wspaniale!
Składniki
Składniki