Ciasto cukiniowo - kakaowe z musem ananasowym

Ciasto cukiniowo - kakaowe z musem ananasowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Połączenie różnych smaków sprawia, że ciasto jest pyszne.

Składniki

  • Cukinia - 20 dag
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Cukier kryształ - 16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Galaretka żółta - 2 szt.
  • Śmietanka 30% - 220 ml
  • Ananasy w syropie - 525 ml
  • Mleko - 5 łyżek
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki
  • Kakao - 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Jajka ubić na puszysto z cukrem. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi, wymieszać. Dodać cukinię i mleko, wymieszać.

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.

  4. Syrop odlać z ananasów dodać 1 szklankę wody całość zagotować i rozpuścić w nim galaretki, pozostawić do stężenia. Ananasy zblendować.

  5. Gdy galaretki zaczynają krzepnąć, ubić na sztywno śmietanę, dodać mus z ananasów oraz krzepnące galaretki, wymieszać i wyłożyć na połowę ciasta.

  6. Przykryć drugą połową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migałowymi.

  7. Schłodzić w lodówce, 4 godziny, podzielić na porcje.

Składniki
  • Cukinia - 20 dag
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Cukier kryształ - 16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Galaretka żółta - 2 szt.
  • Śmietanka 30% - 220 ml
  • Ananasy w syropie - 525 ml
  • Mleko - 5 łyżek
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki
  • Kakao - 2 łyżeczki
Składniki