Ciasto cukiniowo-bananowe z figami

Ciasto cukiniowo-bananowe z figami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo wilgotne i pachnące cynamonem. Z dodatkiem mąki owsianej, świeżych fig i bakalii

Składniki

  • Cukinia starta - 1 szklanka
  • Banan dojrzały - 2 szt
  • Jajko - 2 szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka (115g)
  • Mąka owsiana - 1 szklanka (115g)
  • Cukier - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Kardamon - 1 płaska łyżeczka
  • Figa świeża - 2 szt
  • Daktyle - 4 szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Ciasto nie wymaga użycia miksera - wszystko mieszamy łyżką.

    Osobno mieszamy suche składniki, osobno mokre. Do mokrych dodajemy 1 figę pokrojoną w kostkę, daktyle pokrojone w plasterki, rodzynki, żurawinę, startą cukinię i zgniecione banany.

    Mieszamy składniki suche i mokre.

    Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Na górę wykładamy drugą figę pokrojoną w plasterki i lekko dociskamy.

  2. Pieczemy w 180 stopniach 55 - 60 minut.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 13 września 2019
Pyszne:)Z takimi dodatkami uwielbiam:)
slodkisentyment 14 września 2019
Świetne ciacho. Piękne :)
Składniki
  • Cukinia starta - 1 szklanka
  • Banan dojrzały - 2 szt
  • Jajko - 2 szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka (115g)
  • Mąka owsiana - 1 szklanka (115g)
  • Cukier - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Kardamon - 1 płaska łyżeczka
  • Figa świeża - 2 szt
  • Daktyle - 4 szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
Składniki