Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla ciasta marchewkowego. Pyszne puszyste i słodkie. Do tego śliwki z syropu :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 114
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 572
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 114
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 572
Składniki
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy. Jajka rozbijamy rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i cynamon. W osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem dodajemy cukier waniliowy i na koniec olej. Dokładnie mieszamy mikserem. Dodajemy ubitą pianę, powoli mieszamy. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Dodajemy cukinię. Ponownie mieszamy. Wylewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia ( brytfanka standardowa 35 na 25 cm ). Śliwki odsączamy z syropu. Maczamy w mące i układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200C i pieczemy ok 30 - 40 min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.