Ciasto chatka puchatka

Ciasto chatka puchatka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto wyszło pyszne, tak jak się tego spodziewałam, choć nie do końca wyszedł mi taki kształt jaki ta chatka powinna mieć. Ciasto w oryginale jest w kształcie trójkąta, u mnie wyszło czworokątne, ponieważ trochę źle rozłożyłam proporcje masy serowej.

Składniki

  • ok. 30 herbatników
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300ml gorącej wody
  • 500g sra białego półtłustego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 110g masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • Polewa:
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Przygotowanie

  1. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 300ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylałam do płaskiego naczynia i schowałam do lodówki do stężenia. Ser biały i masło wyjęłam z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Ser biały zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Można również zblendować blenderem. Zmielony ser zmiksowałam z miękkim masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Mniej więcej jedną trzecią masy odłożyłam i wymieszałam z kakao. Na tacy rozłożyłam płat folii aluminiowej. Ułożyłam na niej trzy rzędey herbatników, po 5 herbatników w każdym rzędzie. Herbatniki posmarowałam masą serową kakaową. Na masie kakaowej ułożyłam znów herbatniki, zachowując ten sam układ co na spodzie ciasta. Teraz na środkowym pasie herbatników ułożyłam cienką warstwę masy serowej jasnej. Stężałą galaretkę pokroiłam na paski ok. 1,5x1,5cm. Na pasie masy serowej ułożyłam pasek galaretki. Na galaretkę wyłożyłam resztę białej masy. Pomagając sobie folią aluminiową podniosłam boczne pasy herbatników starając się złożyć ciasto w trójkąt. U mnie masy białej było trochę za dużo i nie dałam rady zrobić trójkąta, więc nagięłam boki tyle ile się dało, a na wierzchu domku ułożyłam dodatkową warstwę herbatników. Ciasto pozostawiłam zawinięte w folię i schowałam do lodówki do stężenia. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Tak przygotowaną polewa posmarowałam wierzch i boki ciasta i znów odstawiłam ciasto do lodówki. U mnie spędziło w niej całą noc. Przez ten czas czekolada zastygła, a herbatniki zmiękły od masy.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 października
Pyszotka:)
Składniki
  • ok. 30 herbatników
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300ml gorącej wody
  • 500g sra białego półtłustego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 110g masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • Polewa:
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Składniki