Ciasto chałwowo- jabłkowe na biszkopcie

Ciasto chałwowo- jabłkowe na biszkopcie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Co tu dużo mówić to ciasto jest przepyszne. Możecie jeszcze zrobić go na Sylwestra i Nowy Rok, goście będą zachwyceni. Inspiracja pochodzi z bloga Rozczochrane okruszki.

Składniki

  • biszkopt: jajka 2 sztuki cukier 3 łyżki mąka pszenna 3 łyżki
  • masa jabłkowa:
  • jabłka 1 kg
  • cukier 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • galaretka o smaku kiwi 2 opakowania
  • masa chałwowa:
  • chałwa sezamowa 390 g (6 opakowań x 65 g)
  • mleko 3.2% 200 ml
  • cukier 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • woda 2- 3 łyżki
  • masło 250 g
  • dodatkowo:
  • chałwa 130 g (2opakowania x 65 g)
  • margaryna mleczna 1 łyżka (do natłuszczenia formy)
  • blaszka o wymiarach 29 cm x 24 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Białka oddzielamy od żółtek. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy dodajemy mąkę a ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

    Masa jabłkowa:

    Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane jabłka mieszamy z cukrem, prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Gorące jabłka łączymy
    z galaretką i żelatyną. Masę jabłkową dokładnie mieszamy
    i odstawiamy do wystudzenia.

  2. Masa chałwowa:

    Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokruszona chałwę. Całość podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się w mleku chałwy.

    Masę odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, dodajemy po łyżce zimnej masy chałwowej i nadal miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach przegotowanej, wrzącej wody i gdy lekko przestygnie łączymy z masą chałwową.

    Uwaga: Do tego rodzaju masy nie wlewamy nigdy gorącej żelatyny, aby masa nam się nie zwarzyła. Poza tym zbyt duża różnica temperatur pomiędzy masą a żelatyną spowoduje, że żelatyna zbije się w małe kuleczki. Wówczas masa będzie nieestetycznie wyglądała.

    Na zimny biszkopt wykładamy masę jabłkową, rozprowadzamy równomiernie na cieście. Blaszkę z ciastem schładzamy przez około godzinę w lodówce.
    Po tym czasie na stężałą masę jabłkową wykładamy masę chałwową. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszoną chałwą

    Wykładamy masę na zimne jabłka na wierzch ścieramy na tarce czekoladę, wstawiamy do lodówki by nam dobrze się schłodziło.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 30 grudnia 2020
Pięknie wyglada ta czysta rozpusta smakowa!
konhambos 31 grudnia 2020
Jakiez to genialne polaczenie smaków!
BEATA1978 13 stycznia
Dzięki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt: jajka 2 sztuki cukier 3 łyżki mąka pszenna 3 łyżki
  • masa jabłkowa:
  • jabłka 1 kg
  • cukier 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • galaretka o smaku kiwi 2 opakowania
  • masa chałwowa:
  • chałwa sezamowa 390 g (6 opakowań x 65 g)
  • mleko 3.2% 200 ml
  • cukier 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
  • woda 2- 3 łyżki
  • masło 250 g
  • dodatkowo:
  • chałwa 130 g (2opakowania x 65 g)
  • margaryna mleczna 1 łyżka (do natłuszczenia formy)
  • blaszka o wymiarach 29 cm x 24 cm
  • papier do pieczenia
Składniki