Ciasto chałwowe

Ciasto chałwowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: olcia35
To ciasto znika ze stołu w oka mgnieniu haha:)Polecam serdecznie:)

Składniki

Przygotowanie

  1. CIASTO: Białka ubijamy na sztywna pianę.Miksując dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, nastepnie po jednym żółtku. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i małymi porcjami dodajemy di masy delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylewamy na dużą prostokątną blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 min w temp. 160 stopni. Ciasto po ostygnięciu przekrawamy na pół.

  2. MASA: Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce zimnego budyniu. Nastepnie dodajemy pokruszona chałwę i mieszamy.

  3. Na pierwszy placek nakładamy połowę masy, przykrywamy drugim plackiem i kładziemy pozostałą masę.Ozdabiamy startą gorzka czekoladą. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (7)

irma 28 stycznia 2013
Uwielbiam chałwę i myślę, że to ciasto będzie pyszne.
anetas197601 29 stycznia 2013
muszę wypróbować, zabieram do ulubionych :))) 5
sereberko80 29 stycznia 2013
potwierdzam, że jest przepyszny :-) na moim profilu też jest przepis
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki