Ciasto Cappuccino

Ciasto Cappuccino
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kasiagie
Ciasto Cappuccino. Rewelacja dla każdego, kto lubi kawę lub jej lżejszą wersję. Nie rozczarujecie się – to wam mogę zagwarantować. A dodatkowo wygląda wprost fantastycznie. Bardzo łatwe do zrobienia – nie wymaga gigantycznego nakładu pracy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przy biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę pokojową. Następnie ubić białka na sztywno. Kiedy piana będzie dobrze ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie obie mąki przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką.

    Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto wystudzić i naponczować krówką lub kawą.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać połowę mleka oraz obie mąki i zmiksować. Na koniec dodajemy proszek cappuccino i krótko miksujemy. Pozostałe mleko zagotować i na gotujące się dolać mieszankę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Energicznie rozcierać ewentualne grudki. Gotować na mały ogniu do zgęstnienia. Budyń odstawić do ostygnięcia.

    Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując. Miksujemy do uzyskania gładkiego, pysznego kremu, który wykładamy na naponczowany spód. Na masie cappuccino układamy herbatniki.

  3. Ubić śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywno. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki i wyrównujemy, posypujemy starą czekoladą.

    Ciasto schłodzić – najlepiej wstawić je do lodówki na całą noc.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 11 grudnia 2018
Super ciacho, aż chce się zjeść fotę :D
babcitereskiciasta 11 grudnia 2018
Pysznie wygląda.:)
kasiagie 13 grudnia 2018
Bardzo miło mi to słyszeć! Dziękuję! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki