Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto bardzo delikatne, tortowe. Ciasto o smaku kawy, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jaj -1 szklanka mąki(w tym 1/3 ziemniaczanej)
  • -1 szklanka cukru -1 szklanka oleju
  • -3 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki kakao
  • DO NASĄCZENIA:
  • -1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy
  • -cukier do smaku -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM CAPPUCCINO:
  • -2 Śnieżki -400 ml szklanki mleka
  • -1 szklanka kawy cappuccino-czekoladowe
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • -1 krem czekoladowy do tortów w proszku
  • DODATKOWO:
  • -ciastka herbatniki maślane, kakaowe- ok.260 g.
  • PIANKA:
  • -2 śnieżki -2 szklanki mleka -3 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • DO POSYPANIA: -sucha kawa cappuccino

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, kakao, proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Wylać na blaszkę (34x38)z papierem. Upiec biszkopt w 175*ok. 30 min.
    nasączenie-Kawę zaparzyć i posłodzić. Ostudzony biszkopt, nasączyć połową kawy.

  2. krem-Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , ostudzić do letniego. Mleko ubić ze Śnieżką, w/g przepisu,potem z kremem do tortów.Na koniec ubić z żelatyną, dolewając po trochu. Tężejącą piankę,wylać na biszkopt.

  3. Przykryć ciastkami i nasączyć resztą kawy.

  4. pianka- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzone mleko ubić ze śnieżkami. Na koniec dolewać żelatynę i ubić. Wyłożyć na ciastkach.

    Posypać suchą kawą cappuccino i schłodzić.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 01 sierpnia 2018
Ale musi byc kawowo aromatyczne!
babcitereskiciasta 01 sierpnia 2018
Ja jestem kawoszką, to lubię takie ciasta. Ale teraz mniej je piekę, bo wnuki nie chcą z kawą. Dziękuję Em.:)
fafiatko 01 sierpnia 2018
Ale widze ze wnuki tez sa zadowolone, i kubusie i jakuby :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • -6 jaj -1 szklanka mąki(w tym 1/3 ziemniaczanej)
  • -1 szklanka cukru -1 szklanka oleju
  • -3 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki kakao
  • DO NASĄCZENIA:
  • -1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy
  • -cukier do smaku -1/2 szklanki gorącej wody
  • KREM CAPPUCCINO:
  • -2 Śnieżki -400 ml szklanki mleka
  • -1 szklanka kawy cappuccino-czekoladowe
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • -1 krem czekoladowy do tortów w proszku
  • DODATKOWO:
  • -ciastka herbatniki maślane, kakaowe- ok.260 g.
  • PIANKA:
  • -2 śnieżki -2 szklanki mleka -3 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • DO POSYPANIA: -sucha kawa cappuccino
Składniki