Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne

Przepis dnia 2020-11-27
Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Składa się ono z mięciuteńkiego orzechowego biszkoptu przełożonego masą budyniową na gorąco i śmietankową pianką. Całość posypana jest czekoladową posypką.

Składniki

  • *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
  • ORZECHOWY BISZKOPT -3 białka (z masy) -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • -2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru
  • -200g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • MASA BUDYNIOWA -1 litr mleka -3 żółtka (białka do biszkoptu) -cukier waniliowy
  • -250g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • PIANKA ŚMIETANKOWA -500ml śmietanki 36% -0,5 szkl cukru pudru
  • -1,5 łyżki żelatyny -0,5 szkl gorącej wody
  • DODATKOWO -dowolna czekolada do dekoracji

Przygotowanie

  1. Na początek upieczemy biszkopt.

    Do miski dajemy 9 białek (6+3 z masy)

    Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy 6 żółtek -miksujemy.

    Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, wszystko miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie-200g, miksujemy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pół łyżki kakao-miksujemy na niskich obrotach do połączenia.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy koło 20-25 min.

    Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.

  2. Teraz zrobimy masę budyniową na gorąco.

    Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukier waniliowy i 250g masła lub margaryny.

    Stawiamy na gazie, i co chwilę mieszamy tak by masło się rozpuściło. Zanim mleko z masłem się zagotuje do miski dajemy resztę mleka czyli 250ml i 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru, mąkę, cukier i pozostałe 3 żółtka-wszystko mieszamy trzepaczką lub miksujemy do połączenia. Powstałą mieszaninę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na pierwszy spód biszkoptu, przykładamy drugim, odstawiamy do wystudzenia.

  3. Na koniec do miseczki dajemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i studzimy.

    W misce ubijamy na sztywno 500ml śmietanki 36%, pod koniec ubijania dodajemy 0,5 szkl cukru pudru.

    Do ubitej śmietanki z cukrem pudrem dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko chwilkę miksujemy na najwyższych obrotach.

    Masę wykładamy na ciasto. Następnie ciasto posypujemy startą czekoladą

    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się "przegryzło"

    Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo stabilne, eleganckie i kremowe.

    Nie za słodkie, wyraźnie orzechowe.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 21 listopada
Pyszotka:)
Nevermore 21 listopada
Kasia, nie osłabiaj mnie przy sobocie ;p
Składniki
  • *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
  • ORZECHOWY BISZKOPT -3 białka (z masy) -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • -2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru
  • -200g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • MASA BUDYNIOWA -1 litr mleka -3 żółtka (białka do biszkoptu) -cukier waniliowy
  • -250g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • PIANKA ŚMIETANKOWA -500ml śmietanki 36% -0,5 szkl cukru pudru
  • -1,5 łyżki żelatyny -0,5 szkl gorącej wody
  • DODATKOWO -dowolna czekolada do dekoracji
Składniki