Ciasto budyniowo-orzechowe

Ciasto budyniowo-orzechowe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annaw15
Przepyszne wilgotne ciasto do popołudniowej kawki, ale także od święta

Składniki

  • Biszkopt orzechowy
  • cukier - 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 sztuka
  • jajko - 3 sztuki
  • mleko - 400 ml
  • olej - 150 ml
  • mielone orzechy włoskie - 200 g
  • mąka - 400 g
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Masa budyniowa 1
  • budyń waniliowy - 2 sztuki
  • mleko - 700 ml
  • cukier - 120 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • masło - 125 g
  • Masa budyniowa 2
  • budyń czekoladowy - 2 sztuki
  • mleko - 700 g
  • cukier - 120 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • masło - 125 g
  • dodatkowo orzechy do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, stopniowo dodajemy mleko, orzechy i cukier waniliowy, dodajemy olej. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  2. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwie części.

  3. Masa budyniowa 1

    Mleko, budynie waniliowe, cukier i mąkę ziemniaczaną mieszamy trzepaczką i gotujemy, po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy masło, cały czas mieszając trzepaczką.

    Masę budyniową 2 gotujemy tak samo.

  4. Gorącą masę waniliową wylewamy na spód ciasta Przykrywamy drugą częścią ciasta i wylewamy gorącą masę budyniową 2 (czekoladową). Posypujemy mielonymi lub drobno pokrojonymi orzechami.

  5. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (1)

smaki-katriny 14 marca
Widzę przepis ode mnie z bloga :)... Czytaj całość »
Widzę przepis ode mnie z bloga :)
http://smaki-katriny.blogspot.com/2020/03/ciasto-orzechowo-budyniowe-pyszne-atwe.html
Składniki
  • Biszkopt orzechowy
  • cukier - 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 sztuka
  • jajko - 3 sztuki
  • mleko - 400 ml
  • olej - 150 ml
  • mielone orzechy włoskie - 200 g
  • mąka - 400 g
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Masa budyniowa 1
  • budyń waniliowy - 2 sztuki
  • mleko - 700 ml
  • cukier - 120 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • masło - 125 g
  • Masa budyniowa 2
  • budyń czekoladowy - 2 sztuki
  • mleko - 700 g
  • cukier - 120 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • masło - 125 g
  • dodatkowo orzechy do posypania ciasta
Składniki