Ciasto budyniowe z wiśniami

Ciasto budyniowe z wiśniami
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ErJot
Biszkopt kakaowy przełożony masą budyniową i biszkoptami nasączonymi w wiśniówce. Dla orzeźwienia i dekoracji między biszkopty włożyłam kwaskowe wiśnie a dla zrównoważenia słodkości ciasto udekorowałam gorzką czekoladą.

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 6 szt
  • cukier 5 łyżek kopiastych
  • mąka tortowa 5 łyżek kopiastych
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżka z czubkiem
  • sól 1 szczypta
  • masa:
  • mleko 1 l
  • masło 30 dag
  • cukier 6 łyżek
  • budyń waniliowy /bez cukru/ 2 op
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • żółtka 3 sz
  • dodatkowo:
  • biszkopty 20-30 szt
  • wiśnie /z kompotu, w soku własnym lub mrożone/
  • czekolada gorzka 1 szt
  • wiśniówka 0,5 szklanki
  • kompot z wiśni 2 szklanka

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli a następnie dodajemy cukier. Gdy cukier już się rozpuści w piane z białek ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy do ubitej piany jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok. 25 min - do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej.
    Masa: 1 szklankę mleka miksujemy z cukrem, proszkiem budyniowym, mąką pszenną i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową, energicznie mieszamy i gotujemy przez chwilę jak tradycyjny budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
    Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie ciągle ucierając dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Z przygotowanego kremu budyniowego odkładamy kilka łyżek do dekoracji.
    Wiśniówkę mieszamy z sokiem wiśniowym
    Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat nasączamy kilkoma łyżkami wiśniowego ponczu a następnie rozsmarowujemy na nim połowę masy budyniowej. Na masie układamy nasączone w ponczu wiśniowym biszkopty a miedzy nimi układamy wiśnie. Na całości rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch smarujemy odłożonym wcześniej kremem budyniowym. Czekoladę gorzką stapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i ozdabiamy wierzch.
    Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 03 kwietnia
Jka pysznie wyglada ten krem!
ErJot 03 kwietnia
Dziękuję:)
radzio76 16 czerwca
wygląda pysznie. tylko na jaki rozmiar blaszki?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt:
  • jajka 6 szt
  • cukier 5 łyżek kopiastych
  • mąka tortowa 5 łyżek kopiastych
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżka z czubkiem
  • sól 1 szczypta
  • masa:
  • mleko 1 l
  • masło 30 dag
  • cukier 6 łyżek
  • budyń waniliowy /bez cukru/ 2 op
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • żółtka 3 sz
  • dodatkowo:
  • biszkopty 20-30 szt
  • wiśnie /z kompotu, w soku własnym lub mrożone/
  • czekolada gorzka 1 szt
  • wiśniówka 0,5 szklanki
  • kompot z wiśni 2 szklanka
Składniki