Ciasto brzoskwiniowe z nutellą, kremem i bitą śmietaną

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą, kremem i bitą śmietaną
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lula21
Jedyne w swoim rodzaju;)

Składniki

  • jasny biszkopt
  • brzoskwinie: *1 puszka brzoskwiń
  • *2 szkalnki wody
  • *3 galaretki brzoskwiniowe
  • nutella: *1duża nutella
  • *1 szkalnka czekoladowych płatków na mleko
  • krem: *3/4l mleka
  • *1 szklanka cukru
  • *3łyżki mąki pszennej, *3łyżki mąki ziemniaczanej
  • *2 żółtka
  • *3 cukry waniliowe
  • *1 margaryna
  • bita śmietana: *2 niepełne szkalnki mleka
  • *2 śnieżki
  • *2 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt, przekroić na pół.

  2. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Zagotować wodę z odrobiną soku z brzoskwiń, rozpuścić galaretki. Tężejącą galaretkę połączyć z brzoskwiniami. Odstawić w chłodne miejsce, gdy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem.(Zamiast brzoskwiń można użyć wiśnie z kompotu z galaretka wiśniową).

  3. W kąpieli wodnej rozpuścić nutellę, wsypać czekoladowe płatki na mleko. Ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić w lodówce.

  4. Krem: Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka utrzeć żóltka z mąkami, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Utrzeć margarynę na puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Krem wyłożyć na zastygniętą nutellę.

  5. Śnieżki ubić z zimym mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijać przez pół minuty. Bitą śmietanę wyłożyć na krem, posypać kakao lub startą czekoladą.

Komentarze do przepisu (8)

kuchcik 28 lutego 2010
ale pysznie wygląda..a jak smakuje ;)
dodam do ulubionych bo z pewnością je zrobie
nelakornelia 28 lutego 2010
ooo jaaakie piękne ciacho!!! i sympatyczny przepis. do ulubionych! dam znać kiedy je zrobie, oczywiście nie... Czytaj całość »
ooo jaaakie piękne ciacho!!! i sympatyczny przepis. do ulubionych! dam znać kiedy je zrobie, oczywiście nie wątpie w to, że będzie przepyszne
irma 01 marca 2010
Pysznie wygląda i jest w ulubionych.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jasny biszkopt
  • brzoskwinie: *1 puszka brzoskwiń
  • *2 szkalnki wody
  • *3 galaretki brzoskwiniowe
  • nutella: *1duża nutella
  • *1 szkalnka czekoladowych płatków na mleko
  • krem: *3/4l mleka
  • *1 szklanka cukru
  • *3łyżki mąki pszennej, *3łyżki mąki ziemniaczanej
  • *2 żółtka
  • *3 cukry waniliowe
  • *1 margaryna
  • bita śmietana: *2 niepełne szkalnki mleka
  • *2 śnieżki
  • *2 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
Składniki