Ciasto brzoskwiniowe.

Ciasto brzoskwiniowe.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Fajne ciacho z brzoskwiniami z puszki i z sokiem jabłkowym. Orzeźwiające nie za słodkie takie w sam raz.

Składniki

  • biszkopt: 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń w lekkim syropie
  • 500 ml soku jabłkowego
  • budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietanki tortowej 36%
  • 1 galaretka

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt. Ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
    Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki. Do zalewy u mnie było ok. 250 ml dolewamy sok jabłkowy, by razem było 750 ml płynu.
    W szklance soku mieszamy budyń z łyżką mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, resztę soku gotujemy.
    Go gotującego soku wlewamy wymieszany budyń i dobrze mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy następnie nasze pokrojone brzoskwinie.
    Taki budyń z brzoskwiniami wykładamy na upieczony biszkopt i zostawiamy by dobrze wystygł.

  2. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody, u mnie była agrestowa.
    Jak biszkopt jest wystudzony i galaretka też jest chłodna ale jeszcze płynna, ubijamy śmietankę na sztywno dodając pod koniec galaretkę, możemy do śmietanki dodać cukier puder jak ktoś lubi słodsze ciasto. Wykładamy bitą śmietanę na ciasto i wstawiamy do lodówki by ładnie się schłodziło.

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 26 stycznia 2014
uwielbiam takie orzeźwiające ciacha, ślicznotka :)
Konto usunięte 26 stycznia 2014
Kwaskowe, pyszności :)
Konto usunięte 27 stycznia 2014
Jaka ładna dekoracja
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt: 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń w lekkim syropie
  • 500 ml soku jabłkowego
  • budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietanki tortowej 36%
  • 1 galaretka
Składniki