Ciasto Bounty- Sernik kokosowy z mascarpone bez pieczenia

Ciasto Bounty- Sernik kokosowy z mascarpone bez pieczenia
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Ciasto Bounty- Sernik kokosowy z mascarpone bez pieczenia

Przygotowanie

  1. W miseczce żelatynę zalewamy zimną wodą i ostawiamy na 10 minut do napęcznienia.

    Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy wiórki kokosowe, a następnie białą czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści i zdejmujemy z ognia.



    Do ciepłej masy kokosowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec opcjonalnie dodajemy likier kokosowy i odstawiamy do przestygnięcia.( nie wkładamy do lodówki).



    W rondelku rozpuściłam masło i odstawiłam do przestudzenia. Herbatniki pokruszyłam drobno w rozdrabniaczu. Dodałam kakao a na końcu przestudzone masło i wszystko razem wymieszałam.

    Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Wsypałam przygotowane pokruszone ciasteczka a następnie za pomocą łyżki ( dłoni lub szklanki) wyrównuje i mocno dociskam do dna blaszki. Tak przygotowany spód ciasteczkowy wkładam do lodówki do schłodzenia.



    Mascarpone miksujemy na puszystą masę ok. 5 minut a następnie dodajemy przestudzony krem z wiórek kokosowym. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem ciasto posypuje startą mleczną czekoladą. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 08 listopada 2018
Pycha.:)
Maria-Grzegorczyk 08 kwietnia 2019
A mleczko kokosowe można czymś zastąpić?
Składniki