Ciasto biszkoptowo - jabłkowe

Ciasto biszkoptowo - jabłkowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Ojojoj przyjaciółka chyba mnie zamęczy tak jej posmakowały moje wypieki że dziś kolejny raz zażyczyła sobie ciasta, tak więc po krótkim namyśle szybko wymyśliłam biszkopt z jabłkami

Składniki

  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 średniej wielkości jabłka

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka o temperaturze pokojowej wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną. Następnie dodać mąkę proszek do pieczenia oraz olej i kolejny raz zmiksować do połączenia się dodanych składników, po zmiksowaniu ciasta przygotować jabłka, obrać je ze skórki wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w mniejszą kostkę

  2. Do zmiksowanego z mąką ciasta dodać przygotowane jabłka a następnie całość wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z jabłkami. rozgrzać piekarnik do 180 stopni a w międzyczasie do blaszki 36 na 25 ( polecam mniejszą ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto wstawić do już nagrzanego piekarnika i piec od 30 do 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika pozostawić chwilkę w blaszce a po chwili jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem aby nie zaparowało od blaszki, ciepłe można posypać cukrem pudrem a następnie oddzielić od papieru

  3. Ciasto wyszło smaczne i nie suche dzięki dodanemu olejowi, do kawy idealne a co najważniejsze przyjaciółce bardzo smakowało. Jeżeli ktoś woli można polać polewą czekoladową a nawet przełożyć kremem, można również upiec czysty biszkopt bez jabłek a nawet można podzielić ten biszkopt na dwie części i do drugiej wsypać łyżkę kakao i będziemy mieli biszkopt dwukolorowy

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 18 października
Pyszotka:)
agnes72 19 października
Dziękuję serdecznie
Składniki
  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 średniej wielkości jabłka
Składniki