Ciasto biszkoptowe z kremem.

Ciasto biszkoptowe z kremem.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Delikatny biszkopt przełożony puszystą masą serową, oraz górną warstwą z dżemu brzoskwiniowego i prażonego kokosu.

Składniki

  • Biszkopt: Składniki (blacha 30/25/6 cm):
  • jajka kurze 8 szt.
  • cukier 16 dag
  • mąka 24 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • serek mascarpone 50 dag
  • śmietana 30% 600 ml
  • galaretki cytrynowe 2 szt.
  • cukier puder 5 łyżek
  • Składniki na górną, wierzchnią warstwę:
  • masło 1,5 łyżki
  • cukier 1,5 łyżki
  • wiórki kokosowe 10 dag
  • dżem brzoskwiniowy
  • woda z cytryną 200 ml

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.

  2. Wykonanie masy serowej:

    Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Gęstniejące galaretki miksujemy z serkiem mascarpone. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.

  3. Wykonanie ciasta:

    Formę po upieczeniu biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia, możemy użyć ponownie tego samego papieru z pieczenia biszkoptu. Biszkopt dzielimy na dwa plastry. jeden plaster biszkoptu układamy na dno formy, wlewamy gęstniejącą masę serową, przykrywamy drugim plastrem biszkoptu. Formę wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. W między czasie prażymy na patelni z masłem i cukrem wiórki kokosowe. Podczas prażenia cały czas mieszamy, do momentu aż wiórki zrobią się brązowe. Musimy uważać żeby ich nie spalić. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, nasączamy górną część ciasta wodą z cytryną. Na nasączoną warstwę nakładamy dżem i go równo rozsmarowujemy, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi i formę ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy, kroimy na 12 porcji.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 14 kwietnia
Jakie puszyste i leciutkie!
Docherro 14 kwietnia
Pyszności:)
Futka 14 kwietnia
Pyszne ciasto :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt: Składniki (blacha 30/25/6 cm):
  • jajka kurze 8 szt.
  • cukier 16 dag
  • mąka 24 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • serek mascarpone 50 dag
  • śmietana 30% 600 ml
  • galaretki cytrynowe 2 szt.
  • cukier puder 5 łyżek
  • Składniki na górną, wierzchnią warstwę:
  • masło 1,5 łyżki
  • cukier 1,5 łyżki
  • wiórki kokosowe 10 dag
  • dżem brzoskwiniowy
  • woda z cytryną 200 ml
Składniki