Ciasto biszkoptowe z bitą smietaną

Ciasto biszkoptowe z bitą smietaną
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tolerancja
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu polecam

Składniki

  • biszkopt: 5 jaj,10 dkg cukru kryształu,10 dkg maki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta soli,cukier waniliowy
  • 3 bite smietany "śnieżka",3 szkl mleka, galaretki :4 cytrynowe ,1 zielona ,1 pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Mleko schłodzi w lodówce ,3 cytrynowe galaretki rozpuscic w 3 szklankach wody(wszystkie razem),pozostałe galaretki rozpuscic osobno każdą w 1,5 szklanki wody.

  2. Upiec biszkopt:Ubic białka ze szczyptą soli (schłodzic wcześniej białka15 min w lodówce biszkopt będzie bardziej puszysty) dodac cukier, zółtka , makę połaczoną wczesniej z proszkiem do pieczenia na końcu cukier waniliowy, wymieszac delikatnie łyzką ,wyłozyc na dużą blaszkę i piec 20 min w 180 stopni.
    Po upieczeniu zaczekac aż biszkopt wystygnie .Gdy 3 cytrynowe galaretki zaczną delikatnie tężec (ma byc delikatnie gesta konsystencja można ubijac bite śmietany na koniec dodac galaretki cytrynowe,połaczyc składniki i na chwilę odstawic .Resztę zastygnietrych na twardo galaretek pokroic w kostkę i dodac do bitej smietany.Całośc masy wyłożyc na biszkopt wstawic do lodówki najlepiej na noc i następnego dnia można zajadac .

Komentarze do przepisu (7)

Jasienka1 29 maja 2013
Do ulubionych.
Konto usunięte 30 maja 2013
Kolejne pyszne ciasto w Twoim wykonaniu :))
Maudie 01 czerwca 2013
Proste i niesamowicie pyszne:)Pozdrawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt: 5 jaj,10 dkg cukru kryształu,10 dkg maki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta soli,cukier waniliowy
  • 3 bite smietany "śnieżka",3 szkl mleka, galaretki :4 cytrynowe ,1 zielona ,1 pomarańczowa
Składniki