Ciasto bez pieczenia z mascarpone

Ciasto bez pieczenia z mascarpone
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Ciasto bez pieczenia dla zapracowanych, z kremem z serka mascarpone i herbatników nie jest pracochłonne i z łatwością przygotuje je nawet osoba mniej obyta z tajnikami wypiekania. Ciasto ma delikatny serowy smak, przełamany wyraźnie nutą kakaową i waniliową.

Przygotowanie

  1. Składniki na foremkę 10 cm x 30 cm.

    200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, dodać ziarenka z laski wanilii i dodawać po łyżce 250 g serka mascarpone. Krem delikatnie miksować do połączenia się serka z ubitą śmietaną. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie, to do kremów można dodać więcej cukru pudru.

  2. W oddzielnym naczyniu ubić drugą część śmietany z 2 łyżkami cukru dodać kakao, alkohol i łyżce 250 g serka. Miksować tylko do połączenia się śmietany z serkiem.

  3. Dno foremki wyłożyć kakaowymi herbatnikami, na nich rozsmarować 1/2 część kremu kakaowego i przykryć drugą warstwą herbatników kakaowych.

  4. Na herbatniki kakaowe wyłożyć 1/2 część kremu waniliowego i przykryć herbatnikami pełnoziarnistymi, a na nich rozsmarować pozostały krem kakaowy i położyć warstwę herbatników pełnoziarnistych.
    Na herbatnikach pełnoziarnistych rozsmarować pozostały krem waniliowy.

  5. Wierzch ciasta posypać niezbyt grubą warstwą pokruszonych herbatników kakaowych (5 - 6 sztuk), zmieszanych z rozdrobnionymi migdałami. Herbatniki i migały, można rozdrobnić blenderem lub w moździerzu.

  6. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło i herbatniki przeniknęły wilgocią kremu.

    Oryginalny wpis znajduje się na stronie: Kuchcik gotuje https://www.kuchcikgotuje.pl/2016/11/ciasto-bez-pieczenia-z-mascarpone.html

Komentarze do przepisu (7)

bellamozzarella 01 grudnia 2016
ooo...dla mnie przepis na ciacho smakowite ;-) bo nie umiem piec,nie lubię i nie potrafię ...;-)))
nikola2005 09 grudnia 2016
jeśli smakuje tak jak wygląda to rewelacja :) muszę wypróbować!
ski_ttles 03 stycznia 2019
Rewelacja ! musiałam podzielić się przepisem z kilkoma osobami ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki