Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem

Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Ciasto o umiarkowanej słodyczy, szybko się je przygotowuje i świetnie smakuje. Ciasto po zastygnięciu dobrze się kroi i jest podzielne.

Składniki

  • (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm; szklanka o pojemności 250 ml)
  • Masa z kajmakiem:
  • Masa krówkowa (kajmak) 460 g
  • Serek mascarpone 250 g
  • Śmietana 30% 300 ml (schłodzić)
  • Żelatyna w proszku 3 łyżeczki
  • Masa kokosowa:
  • Budyń śmietankowy bez cukru 2 szt. (w sumie 80 g)
  • Mleczko kokosowe 400 ml
  • Mleko 350 ml
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Wiórki kokosowe 1 szklanka
  • Polewa:
  • Czekolada z zawartością co najmniej 45% kakao 150 g
  • Miód naturalny 1 łyżeczka
  • Śmietana 30% 70 ml
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki kakaowe 450 g
  • Wiórki kokosowe 4 łyżki (do dekoracji)
  • Migdały do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Masa kokosowa:

    W zimnym mleku rozmieszać budynie.

    Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, gdy rozpuści się cukier dodać wiórki kokosowe. Mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem, ale smak będzie mniej kokosowy.

    Mleczko zdjąć na chwilę z palnika i dokładnie wymieszać z rozmieszanym wcześniej budyniem. Gotować wszystko na minimalnej mocy palnika ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu.

    Ugotowaną masę kokosową odstawić na około 5 minut, aby nieco przestygła.

    Następnie jeszcze ciepłą masę rozsmarować na herbatnikach, którymi wcześniej wyłożyć dno formy i przykryć masę drugą warstwą herbatników.

    Na czas przygotowywania masy z kajmakiem formę wstawić do lodówki.

  2. Masa z kajmakiem:

    Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, po czym delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).

    Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodawać po łyżce serek mascarpone, a gdy serek będzie już wmieszany, powoli miksują dodawać masę kajmak. Na koniec w trakcie miksowania dodać cienką strużką wystudzoną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników.

    Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Wstawić na chwilę do lodówki.

  3. Polewa:

    Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać, aby powstała jednolita konsystencja.

    Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi i drobno posiekanymi migdałami.

    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

Komentarze do przepisu (11)

kasia882 08 stycznia 2019
Już zapisałam przepis w zeszycie. Bardzo mi się podoba i na weekend zrobię ;)
SlodkoSlodka83 08 stycznia 2019
Wspaniale wygląda,pyszne :-)
Nevermore 08 stycznia 2019
Pyszne ciacho i znów idealne dla mnie, bo bez pieczenia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm; szklanka o pojemności 250 ml)
  • Masa z kajmakiem:
  • Masa krówkowa (kajmak) 460 g
  • Serek mascarpone 250 g
  • Śmietana 30% 300 ml (schłodzić)
  • Żelatyna w proszku 3 łyżeczki
  • Masa kokosowa:
  • Budyń śmietankowy bez cukru 2 szt. (w sumie 80 g)
  • Mleczko kokosowe 400 ml
  • Mleko 350 ml
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Wiórki kokosowe 1 szklanka
  • Polewa:
  • Czekolada z zawartością co najmniej 45% kakao 150 g
  • Miód naturalny 1 łyżeczka
  • Śmietana 30% 70 ml
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki kakaowe 450 g
  • Wiórki kokosowe 4 łyżki (do dekoracji)
  • Migdały do dekoracji (opcjonalnie)
Składniki