ciasto bez pieczenia orzechowa krówka

ciasto bez pieczenia orzechowa krówka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
pyszne ciasto bez pieczenia o smaku orzechowej krówki

Składniki

  • ok 450 gram herbatników (3 warstwy w blaszce)
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 gramów masła
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 650 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1 puszka 400 gramów masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 gram orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. blaszka: 25 x 30 cm

    czynności wstępne:

    - serek mascarpone wyciągamy z lodówki min 1 godzinę przez rozpoczęciem pracy
    - dno blachy wykładamy papierem do pieczenia
    - orzechy prażymy kilka minut, po wystygnięciu rolujemy w rękach oddzielając skórki, orzechy lekko miksujemy lub ugniatamy w moździerzu

  2. I warstwa:

    - układamy warstwę herbatników na dnie blaszki
    - w 150 ml mleka mieszamy 2 budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier
    - 500 ml mleka gotujemy z masłem i dodajemy wymieszaną wcześniej mieszaninę mleka z proszkiem i cały czas mieszamy do zagotowania – trzeba dokładnie mieszać, żeby nie powstały grudki
    - gotową masę wylewamy od razu na warstwę herbatników, wyrównujemy i sypiemy połowę orzechów po wierzchu
    - układamy 2 warstwę herbatników lekko wciskając je w budyń
    - zostawiamy do ostygnięcia

  3. II warstwa

    - mascarpone i masę krówkową dokładnie miksujemy i rozprowadzamy po cieście, układamy 3 warstwę herbatników

  4. III warstwa

    - fiks mieszamy z cukrem pudrem
    - śmietanę ubijamy na sztywno i na krótko przed końcem dodajemy po trochę mieszanki fixu i cukru
    - ciasto dekorujemy resztą orzechów i kakao
    - gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 27 marca
Pyszotka:)
Maudie 27 marca
Przepyszne:)
Składniki
  • ok 450 gram herbatników (3 warstwy w blaszce)
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 gramów masła
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 650 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1 puszka 400 gramów masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 gram orzechów laskowych
Składniki