Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Wykonane jest z herbatników, biszkoptów i kremu budyniowego. Pycha! A przy tym łatwe do wykonania.

Składniki

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 250 g okrąłych lub podłużnych biszkoptów (dałam okrągłe)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Zagotować mleko. Część zimnego jeszcze mleka odlać i rozprowadzić w nim budynie, cukier i żółtaka. Do gotującego się mleka wlać część budyniową i energicznie mieszać, aż powstaną bąbelki. Ugotowany budyń przelać do miseczki. Na wierzch wyłożyć folię.
    Miękkie masło ubić mikserem. Następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gdy krem będzie gotowy, układać najpierw herbatniki wzdłuż dłuższego boku foremki. Oczywiście foremka musi być wyłożona papierem do pieczenia. Wymiary 22x24 cm. Druga warstwa to biszkopty posmarowane kremem, tak aby przykleiły się do herbatników. Trzecia warstwa to herbatniki, oczywiście posmarowane kremem stroną przyklejaną do biszkoptów. I tak do końca foremki - jedna warstwa to herbatniki, a druga biszkopty. Herbatniki można ustawiać w foremce krótszym końcem (jak ja) lub dłuższym. To już według własnego uznania. Na wierzch rozsmarować pozostałą część kremu.
    Foremkę z ciastem dać do lodówki na całą noc. Przed pokrojeniem posypać startą na tarce czekoladą.

Komentarze do przepisu (8)

SprytnaChochla 10 maja
Ślicznie wygląda
fafiatko 10 maja
Wyglada imponujaco! swietny przepis!
Nevermore 12 maja
To Będzie HIT maja, co widać :) Tyle wyświetleń w ciągu dwóch dni jeszcze nie widziałem. Super ciacho,... Czytaj całość »
To Będzie HIT maja, co widać :) Tyle wyświetleń w ciągu dwóch dni jeszcze nie widziałem. Super ciacho, idealne dla mnie, bo bez pieczenia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g kakaowych herbatników
  • 250 g okrąłych lub podłużnych biszkoptów (dałam okrągłe)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Składniki