Ciasto bananowo - rabarbarowe

Ciasto bananowo - rabarbarowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto z bananów, musu rabarbarowego, z dodatkiem mąki owsianej.

Składniki

  • Banan dojrzały - 3szt
  • Jajko - 4szt
  • Mąka pszenna - 150g
  • Mąka owsiana - 150g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 60g do ciasta + 2 łyżki do rabarbaru
  • Rabarbar - 2 łodygi
  • Cukier brązowy - 1 łyżka (do posypania ciasta)

Przygotowanie

  1. Rabarbar obieramy i kroimy na plastry. W garnku dusimy rabarbar z 2 łyżkami cukru i odrobiną wody, aż zupełnie zmięknie. Miksujemy do blenderem na gładki mus.

    1 banana odkładamy (będzie na górę ciasta), pozostałe 2 rozgniatamy widelcem.

    Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek, olej, cukier waniliowy i mus rabarbarowy. Na końcu dokładamy banany.

    Ciasto wykładamy do natłuszczonej foremki (22cm) i układamy na nim plasterki banana. Posypujemy cukrem brązowym.

    Pieczemy 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Składniki
  • Banan dojrzały - 3szt
  • Jajko - 4szt
  • Mąka pszenna - 150g
  • Mąka owsiana - 150g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 60g do ciasta + 2 łyżki do rabarbaru
  • Rabarbar - 2 łodygi
  • Cukier brązowy - 1 łyżka (do posypania ciasta)
Składniki