Ciasto bananowo - karmelowe bez pieczenia

Ciasto bananowo - karmelowe bez pieczenia
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Miałam obawy, że ciasto tego samego dnia będzie za twarde, ale wystarczyły 2 godz w lodówce i już znacznie zmiękło :)

Składniki

  • herbatniki - maślane i kakaowe (np. Bonitki z biedronki)
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 2 banany
  • 200 g masła o temp. pokojowej 82% tłuszczu
  • masa krówkowa
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • większa szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2,5 szklanki wody

Przygotowanie

  1. 2 szklanki mleka i cukier zagotowujemy. 2 budynie rozrabiamy w pozostałej, 1 szklance mleka. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczoną mieszankę. Budyń mieszamy do momentu stężenia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  2. Blachę o wymiarach 29x24 cm dokładnie wykładamy folią aluminiową. Na spód wykładamy ciasno herbatniki maślane. Masło ucieramy na gładko i porcjami dodajemy schłodzony budyń. Na koniec powoli wlewamy spirytus, kwasek i sok cytrynowy. Masę dzielimy na 3 części części.

  3. Na warstwę biszkoptów kładziemy 2 łyżki masy krówkowej, wylewamy 1 część masy, przykrywamy ciemnymi herbatnikami, znów smarujemy karmelem, wylewamy kolejną część masy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników, którą również smarujemy krówką. Wylewamy ostatnią część masy i układamy na niej pokrojonego w plastry banana. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 2,5 szklankach wody i gdy już lekko stężeje, wykładamy na wierzch. Ciasto umieszczamy w lodówce i chłodzimy całą noc.

    Ciasto jest już dobre w ten sam dzień, ale dobrze by było, aby przed krojeniem przeleżało noc w lodówce.
    Masa cytrynowa jest dość kwaśna, dlatego idealnie przegryza się ze słodkim karmelem :)

  4. zdj

  5. zdj

Komentarze do przepisu (17)

grazka950 29 sierpnia 2014
czy masę krówkową trzeba podgrzać przed wyłożeniem na herbatniki, bo ona jest dosyć gęsta ? fajne lekkie... Czytaj całość »
czy masę krówkową trzeba podgrzać przed wyłożeniem na herbatniki, bo ona jest dosyć gęsta ? fajne lekkie ciasto na zakończenie lata,pozdrawiam :)))
marysiaz 29 sierpnia 2014
można, ale nie trzeba :) Bez problemu się rozsmaruje (chociaż może zależeć to też od firmy) :)
Futka 29 sierpnia 2014
Przepyszne, a pomysł wspaniały! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • herbatniki - maślane i kakaowe (np. Bonitki z biedronki)
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 2 banany
  • 200 g masła o temp. pokojowej 82% tłuszczu
  • masa krówkowa
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • większa szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2,5 szklanki wody
Składniki