Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni

Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Ciasto bez dodatku cukru, słodkie dzięki daktylom i dojrzałym bananom. Pyszne i można jeść bez wyrzutów sumienia.

Składniki

  • Banan dojrzały - 3 do ciasta i 1 do dekoracji
  • Jajko - 3szt
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka orkiszowa - 100g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka płaska
  • Pasta daktylowa - 150g
  • Jogurt naturalny - 100ml
  • Pestki dyni - 1/3 szklanki
  • Olej do natłuszczenia formy

Przygotowanie

  1. Ciasto piekłam w keksówce 12x32 cm, ale w mniejszej też wyjdzie.

    3 banany ugniatamy widelcem. Pastę daktylową rwiemy na kawałki. Mieszamy z jajkami, olejem, jogurtem. Na końcu dodajemy mąki z proszkiem. Trochę pestek zostawiamy na dekorację, resztę kroimy na mniejsze kawałki (ja roztarłam w moździerzu). Rozdrobnione pestki wrzucamy do ciasta.
    Do natłuszczonej formy wylewamy ciasto. Na górze układamy przeciętego banana i rozsypujemy pestki dyni.

  2. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po wyciągnięciu z pieca zostawiamy na 10 minut, potem wyjmujemy na kratkę do suszenia.

    Ciasto jemy po ostudzeniu, najlepsze jest następnego dnia.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 04 marca
Super.
Bardzo fajny przepis :)
Składniki
  • Banan dojrzały - 3 do ciasta i 1 do dekoracji
  • Jajko - 3szt
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka orkiszowa - 100g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka płaska
  • Pasta daktylowa - 150g
  • Jogurt naturalny - 100ml
  • Pestki dyni - 1/3 szklanki
  • Olej do natłuszczenia formy
Składniki