Ciasto bananowe z winogronami

Ciasto bananowe z winogronami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: taura
Bardzo proste i naprawdę smaczne

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 110g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • aromat waniliowy
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki mleka
  • 300g winogron białych i czerwonych

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiałam z sodą i szczyptą soli. Masło utarłam z cukrem. Jajko rozbełtałam widelcem i powoli wlałam do masła. Dodałam parę kropli aromatu waniliowego, wymieszałam. Banany roztarłam widelcem. Winogrona przepołowiłam i wyjęłam pestki. Do utartego masła wsypałam mąkę, dodałam banany i 3 łyżki mleka, krótko wymieszałam. Ciasto przełożyłam do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20cm, wyrównałam. Na wierzchu poukładałam winogrona, wciskając je lekko w ciasto. Piekłam w temperaturze 160 stopni na funkcji termoobieg przez około 45 minut. Na chłodne ciasto wyłożyłam galaretkę. Ciasto wychodzi wilgotne i słodkie, a winogrona i galaretka dodają świeżości. Pycha!

Składniki
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 110g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • aromat waniliowy
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki mleka
  • 300g winogron białych i czerwonych
Składniki