Ciasto bananowe z toffi

Ciasto bananowe z toffi
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Szybkie ciasto bez pieczenia, ze spodem z herbatników zbozowych, masa toffi i nadzieniem z bananów i smietany o waniliowym smaku. Szybkie, proste, a jakze samczne...

Składniki

  • SPÓD:
  • 200 g pełnoziarnistych herbatników
  • 125 g płynnego masła
  • TOFFI:
  • 1 puszka (400 g) słodzonego skondensowanego mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • NADZIENIE:
  • 3 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Forme do pieczenia wylozyc paierem, herbatniki zmiksowac lub pokruszyc , dodac plynne maslo i mase rozlozyc równomiernie w formie. Odstawic na godzine do lodówki.
    Mleko, maslo i cukier powoli podgrzewac do zagotowania, ciagle mieszajac. Gotowac jeszcze kilka minut, az masa zacznie gestniec.
    Banany pokroic w plasterki i skropic sokiem z cytryny,
    Schlodzony spód wysmarowac masa toffi a nastepnie wylozyc plastrami bananów.
    Kwasna smieta wymieszac z czescia cukru waniliowego, slodka smietane ubic z reszta cukru waniliowego, obydwie masy smietanowe polaczyc i nalozyc na warstwe bananów. Wstawic na min. 2 godz do lodówki.

  2. Przed podaniem ozdobic reszta masy toffi.

Komentarze do przepisu (16)

Maudie 23 lutego 2018
Pyszności!I nawet wiem kto u mnie w domu dałby się za to pokroić:)))
fafiatko 24 lutego 2018
masz powalajace prezentacje :)
patrze na nie z rownym zaciekaweiniem co na przepis :)
GREGORHSPEED 24 lutego 2018
Mniam <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD:
  • 200 g pełnoziarnistych herbatników
  • 125 g płynnego masła
  • TOFFI:
  • 1 puszka (400 g) słodzonego skondensowanego mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • NADZIENIE:
  • 3 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
Składniki