Ciasto bananowe z gorzką czekoladą

Ciasto bananowe z gorzką czekoladą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: PudlaS
Ciasto niezwykle proste w wykonaniu, wilgotne, bardzo aromatyczne i smakowite. Jeśli go spróbujecie, już nigdy nie będziecie się zastanawiać, co zrobić z mocno dojrzałymi i przejrzałymi bananami (takie nadają się najlepiej do tego ciasta). Im banany wyglądają mniej apetycznie, tym lepszy aromat ma ciasto.

Składniki

  • 250g margaryny
  • 200g cukru trzcinowego demerara (lub nawet lepiej, pół na pół cukier biały z dark muscovado)
  • 5 jajek
  • 1 łyżka esencji waniliowej (lub olejku waniliowego, cukru waniliowego)
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę
  • 5 bananów (najlepiej mocno dojrzałych, z ciemnymi plamami), obranych, pokrojonych w grubą kostkę

Przygotowanie

  1. Na początek najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki, obrać i pokroić banany, pokroić czekoladę, zważyć mąkę i cukier.

  2. Margarynę zmiksować z cukrem i esencją waniliową, następnie ciągle miksując dodawać po 1 jajku. Nie przejmujcie się, jeśli jajka będą się rozdzielać od margaryny.

  3. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konstystencję gęstego kremu.

  4. Do ciasta dodać czekoladę i banany. Całość wymieszać łyżką.

  5. Ciasto przełożyć do blachy - keksówki 32x13cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180oC, na ustawieniu grzałki góra-dół.

  6. Gotowe ciasto jeśli chcecie, możecie dodatkowo polać roztopioną czekoladą, u nas nie ma na to czasu, gdyż ciasto znika w mgnieniu oka.

Komentarze do przepisu (5)

renka 14 maja 2014
Ciasto bardzo apetyczne,uwielbiam takie ciasta "zamieszaj i upiec" -)
Konto usunięte 14 maja 2014
Ciasto pierwsza klasa :) zamierzam upiec :)
rosse 14 maja 2014
Znam ten smak,pyszne i proste w wykonaniu:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250g margaryny
  • 200g cukru trzcinowego demerara (lub nawet lepiej, pół na pół cukier biały z dark muscovado)
  • 5 jajek
  • 1 łyżka esencji waniliowej (lub olejku waniliowego, cukru waniliowego)
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę
  • 5 bananów (najlepiej mocno dojrzałych, z ciemnymi plamami), obranych, pokrojonych w grubą kostkę
Składniki