Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Może i bardzo dojrzałe banany nie są zbyt apetyczne, ale można zrobić z nich pyszne smakołyki, np. takie szybkie ciasto bananowe!

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki cukru (jeśli banany są bardzo dojrzałe, to cukru powinno być mniej)
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g kefiru/maślanki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Przygotujmy składniki odpowiednio wcześniej aby wszystkie miały temperaturę pokojową.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

    W misce mieszamy razem mąkę, proszek oraz cynamon. Banany obieramy i blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie miksujemy aż cukier się rozpuści i masa zbieleje. Następnie wlewamy kefir, dodajemy rozgniecione banany i jeszcze raz miksujemy.

  2. Kiedy wszystko się połączyło, wsypujemy składniki suche i mieszamy zawartość miski łyżką. Robimy to szybko, do momentu wmieszania mąki w masę. Ciasto wylewamy następnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu możemy ułożyć dodatkowo plasterki banana. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i kiedy lekko przestygnie wyciągamy z blaszki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 22 stycznia 2019
Super ciacho, nie tylko dla tych, co lubią banany ;) Pycha, z chęcią zjadłbym parę kawałków :D
Składniki
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki cukru (jeśli banany są bardzo dojrzałe, to cukru powinno być mniej)
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g kefiru/maślanki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki